perjantai 8. tammikuuta 2016

Oluen valmistus

Työtehtävänä oli valmistaa kattilassa keittämällä juomakelpoista olutta...en onnistunut.


Oluen valmistuksen raaka-aineet:
-Mallas, humala, hiiva ja vesi.



Oluen valmistuksessa tarvittavia välineitä:
-Kattila, lugolin reagenssi, keittolevy, lämpömittari, ämpäri, siivilä, siiviläpussi, kauha, PH-paperia, pipettejä, vaaka, pullo, korkki, Anton paar mittari.

Työvaiheet:

-Mäskäys, vierteen erotus, keittäminen, jäähdytys, kaataminen käymisastiaan, pääkäyminen, pullotus, jälkikäyminen, pitoisuuden mittaaminen ja maistaminen.

Homma alko siis mäskäyksellä. Punnittiin 400g mallasta ja lämmitettiin 2l vettä 67-69 asteiseks. Sitten maltaat kattilaan ja tarkasteltiin PH-paperilla että PH on sopiva 5,3-5,8. Sitten keittely jatkui 20minuuttia sit kattila otettiin pois levyltä ja otettiin kattilasta hieman vierrettä kuppiin. Kuppiin lisättiin lugolin reagenssia ja seurattiin värimuutosta. Ei tapahtunut mitään joten tuote oli ns. good to go. Seuraavaks tuote siivilöitiin kulhoon ja maltaiden päälle kaadettiin vielä 75 asteista vettä.
Sitten mitattiin humalaa n. 15g ja se laitettiin siiviläpussiin joka laitettiin siivilöidyn tuotteen kanssa takas kattilaan. Keittelyä jatkettiin 60min ajan kunnes alkoi tuotteen jäähdytys vaihe.
Jäähdytys vaiheessa tuote viilennettiin 22 asteeseen pistämällä kattila isompaan astiaan joka sisälsi jääkylmää vettä. Siinä vaiheessa kun tuote oli viilentynyt 35-40 asteiseksi otin vierettä kertakäyttömukiin jolla tarkistettiin tuotteen tiheys (1.023). Sitten mitattiin 1,5g hiivaa ja lisättiin se siihen mukiin missä oli vierrettä ja annettiin hiivan turvota, siinä meni n. 15min jonka jälkeen hiiva laitettiin kattilaan. Tuote kaadettiin steriloituun käymisastiaan jonka vesilukkoon lisättiin vähä vettä ja kansi kiinni. Astiat jätettiin viikoks huoneenlämpöön.
Pullotus oli seuraava vaihe jossa lappoamalla siirrettiin tuote astiasta pulloon. lisättiin 2,5g sokeria ja korkki kiinni. Sitten pullot siirrettiin jääkaappiin viikoks jälkikäymisvaiheeseen.

Maistelu vaiheessa huomasin, että keskityn jatkossakin valitsemaani paperialaan ja jätän suosiolla kaljanteon jonkun muun hartiolle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti